Concediul de risc maternal se acorda in baza OUG 93/2003, cu modificarile si completarile ulterioare prin legea nr. 25/2004.
Concediul medical de risc maternal se acorda astfel:
1. Pentru salariatele care anunta angajatorul in scris asupra starii lor si fac dovada starii lor de la medicul de familie sau medicul specialist de obstretica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii.
2. Pentru salariatele pentru care angajatorul nu poate asigura conditii optime de munca – de exemplu pentru angajatele care lucreaza noaptea si nu li se pot acorda ore de zi sau pentru cele care lucreaza in mediu toxic si nu pot sa sa li ofere conditii salubre care sa nu puna in pericol starea de sanatate a angajatei sau a fatului. Neputinta acordarii conditiilor optime de lucru trebuie sa demonstrata de catre angajator, iar motivele acesteia trebuie sa fie justificate si intemeiate.
3. Pentru salariatele care dupa efectuarea concediului de lauzie alapteaza copilul si care informeaza in scris angajatorul de acest lucru. Angajata trebuie sa anunte perioada de inceput si perioada relativa de sfarsit a alaptarii.
Concediul de risc maternal se poate acorda maxim pe o perioada de 120 de zile. Fiecare certificat de concediu medical va avea maxim o perioada de 30 de zile calendaristice si la terminarea celor 30 de zile calendaristice se va emite un alt certificat medical. De asemenea acest concediu poate fi fractionat sau acordat in totalitate pe cele 120 zile.
Cuantumul indemnizatiei este de 75% din baza de calcul. Baza de calcul este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Concediul de risc maternal se calculeaza si se plateste de catre angajator. Acesta va declara concediul in declaratia 112 la Agentia nationala de administrare fiscala. Dupa validarea declaratiei, angajatorul va intocmi dosarul de recuperare a concedilui medical in termen de 90 de zile de la data in care era in drept sa solicite si il va depune la Casa de asigurari de sanatate.
Dosarul de recuperare va contine urmatoarele:
1. Cerere de recuperare – cererea este “tip” si se gaseste pe site-ul casei de asigurari de sanatate;
2. Fotocopie dupa declaratia 112 (anexele A1 si A1.1), pentru luna/perioada pentru care se solicita restituirea;
3. Centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii/lunilor pentru care se solicita restituirea
4. Concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente pt luna/perioada pentru care se solicita restituirea ;
5. Certificat de atestare fiscala prin care se demonstreaza ca nu sunt datorii la fisc.
Autoarea articolului este Luana Agapie.